Jaanalinnufilee retseptid Ingrem Raidjõe kokaraamatust

jaanalinnufilee carpaccio
Ingrem Raidjõe jaanalinnufilee carpacciot valmistamas. Foto: Seljamaa Fotostuudio

Jaanalinnuliha on punane, rasvavaba liha, ühteaegu delikaatne ja metsiku maitsenüansiga. Hõrgu jaanalinnufilee austajad sõidavad rõõmuga seda nautima meie õhtusökidele Nautse Mihkli talus. Jagame ka teiega retsepte jaanalinnuliha valmistamiseks.

Jaanalinnufileest carpaccio on puhas ja kirglik toit – klassika Itaalia köögist. Ingremi maitse järgi sobivad õhukeselt viilutatud toorele jaanalinnulihale maitsestavaks kastmeks kõige paremini portvein ja hea oliiviõli, mis seovad liha ürtide j, soola ning pipraga. Maitsetpikendab salat mõnusalt mõrkja rukolaga ja viil krõbedat ciabattat.

Ingrem Raidjõel on valminud imekaunis kokaraamat Meite Maitsev Muhu, kus võimalik leida retsepte ka jaanalinnulihast. Järgnevad retseptid ongi pärit seal raamatust.

Jaanalinnufilee carpaccio

6le inimesele
500 g Jaanalinnufilee
Oliiviõli
Sinep
Sool
Must pipar
Värsked maitseürid nt tüümian, petersell, majoraan
Kvaliteetne punaveiniäädikas või sidrunimahl
Parmesan
SALAT
1 osa Erinevad salatilehed
1 osa Rukola
6 tk Redis
3 spl Oliiviõli
1 spl Värskelt pressitud sidruni mahl
1 tl Mesi
Sool
Must pipar
Basiilikulehed
100 g Parmesan

Valmistamine

Rulli filee tugevalt toidukilesse ja pane umbes tunniks sügavkülma, et liha täielikult taheneks. Lõika fileest terava noaga õhukesed viilud. Pintselda taldrik oliiviõli ja sinepiga ning aseta sinna ühekordse kihina jaanalinnuviilud. Maitsesta soola ja pipraga, puista peale hakitud ürte, nirista üle punase veini äädika ja õliga. Soovi korral pintselda liha ka pealt sinepiga. Raputa carpaccio’le parmesanilaastud. Lase roal enne serveerimist 15 minutit maitsestuda.

Viiluta redised või lõika peenteks ribadeks. Soovi korral võid need pooleks tunniks panna sidrunimahla ja meega maitsestatud jääkülma vette karastuma. Sega valmis salatikaste: õli, sidrunimahl, mesi, maitseained ja basiilik. Pese ja kuivata salatilehed ja rukola, lisa rediseviilud ja parmesanilaastud ning nirista üle salatikastmega

Jaanalinnuliha carpaccio
Jaanalinnuliha carpaccio. Foto: Seljamaa Fotostuudio

Kuumal pannil röstitud jaanalinnufilee kreegikastme, kartuli-spinatitambi ja porgandi-kaalikaribadega 

6-le inimesele

6 tk Jaanalinnufileest medaljon
Tüümian, piprarohi, punane basiilik, lehtpetersell
Must ja roheline pipar
Oliiviõli
KARTULI-SPINATITAMP
600 g Kartulid
Sool
60 g Šalottsibul
2 tk Küüslauguküüs
200 g Värsked spinatilehed
2 spl Taluvõi
Sool
Muskaatpähkel
90 ml Rõõsk koor 35%
PORGANDI-KAALIKARIBAD
200 g Porgand
240 g Kaalikas
3 cm Värske ingveri jupp
60 ml Apelsinimahl
20 g Mesi
Rapsiõli
KASTE
300 ml Portvein
300 ml Hapukas kreegipüree
1 tk Rosmariinioks
Sool
Must pipar
90 g Taluvõi

Valmistamine

Hõõru jaanalinnufilee hakitud ürtide, jahvatatud musta ja rohelise pipra ning oliiviõliga ja jäta maitsestuma.

Keeda kooritud ja pestud kartulid soolaga vees pehmeks, auruta kuivaks ja pressi läbi kartulipressi või sõela. Koori sibul ja küüslauk, haki mõlemad peeneks. Pese spinatilehed, vajadusel eemalda rootsud, ja haki peenemaks. Kuumuta sibul võis klaasjaks, lisa küüslauk, kuumuta madalal tulel. Lisa spinat, tõsta kuumust ja passeeri mõni minut. Lisa sool, riivitud muskaatpähkel ja rõõsk koor ning keeda mõnusa konsistentsi tekkimiseni. Lisa kartulipüree spinatile ja sega läbi. Maitsesta.

Lõika kooritud ja pestud porgandist ja kaalikast 8 cm ribad. Koori ingver ja lõika peenteks ribadeks. Prae pannil kuumas õlis porgand, kaalikas ja ingver, lisa meega segatud apelsinimahl, kuumuta, kuni vedelik on aurustunud ning porgand-kaalikas küpsenud, kuid siiski krõmpsud.

Kastme valmistamiseks keeda portvein kreegipüreega kokku. Lisa rosmariinioks. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Lisa pehme või.

Kuumuta ahi 170 kraadini. Tõsta liha 15 minutit enne valmistamist toatemperatuurile. Vajadusel anna lihaportsudele soovitud kuju kööginööri või hambatikkude abil. Rösti liha paksupõhjalisel pannil mõlemalt küljelt umbes 3 minutit, pruunista ka küljed. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta liha 5 minutiks ahju järelküpsema

Jaanalinnuliha
Jaanalinnuliha. Foto: Seljamaa Fotostuudio

Veel retsepte jaanalinnulihast leiate ka meie teisest postitusest Jaanalinnuliha retseptid