Jaanalinnuliha retsepte vaata ka meie tesiest postitusest Jaanalinnuliha retseptid Ingrem Raidjõe kokaraamatust
Pähklimaitseline jaanalinnuliha
6-8 inimesele
1 kg jaanalinnuliha
2 spl NOMU poultry maitseainesegu
1 spl vahtrasiirupit
3 spl metsapähkliõli
(soovi korral 2 tl Belazu balsamiäädikat)
värskelt jahvatatud pipart
Hõõru liha NOMU poultry maitseaine, õli, vahtrasiirupi (ja balsamiäädika) seguga ja lase maitsestuda 4 tundi. Pruunista liha pannil ja aseta eelkuumutatud ahju 200 kraadi juures, küpseta 15 min (liha sisetemperatuur peaks olema 50 kraadi). Tõsta liha ahjust, kata fooliumiga ja oota 15 min serveerimisega.
• kui kasutad väikesi fileesid (kuni 200 g), piisab ainult kui praed fileed mõlemalt küljelt 2 min pannil
• NOMU ja Belazu võrratud tooted saadaval Tallinna Kaubamaja ja Stockmanni toidupoodides.
Metsik jaanalind
6-8 inimesele
1 kg jaanalinnuliha
2 spl NOMU Aafrika maitseainesegu
3 spl Belazu oliiviõli
1-2 spl ingverimett
ühe väikse sidruni mahl
Sega oliiviõli, vedel mesi, sidrunimahl ja Aafrika maitseainesegu ning hõõru sellega liha, lase marineerida 4 tundi. Pruunista liha pannil ja aseta 200 kraadini kuumutatud ahju ning küpseta 15 min. Tõsta ahjust, kata fooliumiga ja lase chillida 15 min enne serveerimist.
• kui kasutad väikesi fileesid (kuni 200 g), piisab ainult kui praed fileed mõlemalt küljelt 2 min pannil
• NOMU ja Belazu võrratud tooted saadaval Tallinna Kaubamaja ja Stockmanni toidupoodides.
Eksootiline hakklihavorm
8-le inimesele
1 suur viil valget saia
250 ml vahukoort
1 kg jaanalinnu hakkliha
erinevat pipart vastavalt maitsele
125 g kuivatatud aprikoose, hakitud peeneks
125 g hakitud pistaatsiapähkleid
15 ml puuvlija chutney´t
25 ml sidrunimahla
10 ml curry puudrit
5 ml kurkumit
10 ml soola
2 muna
Leota sai piimas. Sega maitseained, muna, leotatud sai ja teised ained hakklihale, ja klopi hakklihamass läbi. Lisa ka koor ja sega kõik korralikult tihedaks massiks. Kuumuta ahi 200 C. Pane lihamass õlitatud vormi, vajuta peale soovi korral kaunistuseks viilutatud šampinjone ja pintselda õliga. Küpseta praeahjus umbes 50 min – 1 tund. Kuni pealt on pruunikas.
Mündimarinaad jaanalinnnulihale
10 ml soola
rohelist pipart, musta pipart
10 ml sinepipulbrit
125 ml sidrunimahla (või valget veini v valget veiniäädikat)
1 küüslaugu küüs, purustatud
5 ml riivitud sidruni koort
30 ml värskeid peeneks hakitud piparmündi lehti
(olen lisanud ka piparmündi zeleed, u 2 – 3 spl)
125 ml õli
10 ml suhkrut
umbes 1 kg liha kohta
Sega marinaadi ained ja marineeri liha vähemalt 4 tundi kuni üleöö. Marinaadid sobivad nii grillimiseks, kui ka paksupõhja v soontega pannil praadimiseks.
Mee-jaanalind stir-fry
6-le inimesele
45 ml sojakastet
30 ml vedelat mett
15 ml dry cherry
5 ml värsket ingverit
10 ml maisijahu
500 g jaanalinnu fileed, õhukeseks viilutatud
30 ml õli
1 sibul, ketasteks
2 purust küüslaaugu küünt
4 porrut
1 punane paprika
1 kollane paprika
1 apelsini nahata sisu
Valmista marinaad, vala lihale ja lase 4 tundi marineerida. Viiluta köögiviljad. Kuumuta wok-pann, pruunista liha portsjonite kaupa, et ei jahutaks panni ja tõsta kõrvale. Woki kiirelt köögiviljad, lisa liha ja serveeri. Serveeri nuudlite või riisiga.
Jaanalinnuliha mandariinidega
4-6 inimesele
500 g jaanalinnufilee
5-7 ml looma puljongipulbrit
1 apelsini mahl ja riivitud koor
60 ml medium-cream sherry
15 ml (1 spl*) mett
värskelt jahvatatud musta pipart
30 ml oliivioli
2 suurt mandariini
Hõõru liha puljongipulbri v soolaga. Sega apelsini mahl ja koor, sherry, mesi ja must pipar. Vala marinaad lihale nii, et see kataks liha ja lase marineerida kuni 1 tund. Soojenda ahi 200 kraadini.
I variant (sobib ka juhul kui kasutad filee asemel steiki)– vota liha marinaadist ja pruunista kuumutatud pannil õlis kõrgel kuumusel (hoia siiski et ei läheks kõrbema), keerates ühtlaselt külge, kokku 5 min.
Aseta liha praeahju, küpseta 10 min. Kasta vajadusel marinaadiga, lisa mandariini segmendid ja küpseta veel 5 min v kuni medium-rare.
II variant – vala õli küpsetuspannile v –nõusse ja kuumuta õli praeahjus 1 – 2 minutit. Võta liha marinaadist ja aseta kuuma õli sisse. Küpseta u 10 min. Kasta marinaadiga ja lisa mandariini segmendid ning küpseta veel 10 min v kuni medium-rare.
Ingremi imelist kokaraamat on võimalik endale osta meie e-poest.