Jaanalinnuliha retseptid

Grillitud jaanalinnuliha aedviljadega
Grillitud jaanalinnuliha aedviljadega

Jaanalinnuliha retsepte vaata ka meie tesiest postitusest Jaanalinnuliha retseptid Ingrem Raidjõe kokaraamatust

Pähklimaitseline jaanalinnuliha

6-8 inimesele

1 kg jaanalinnuliha
2 spl NOMU poultry maitseainesegu
1 spl vahtrasiirupit
3 spl metsapähkliõli
(soovi korral 2 tl Belazu balsamiäädikat)
värskelt jahvatatud pipart

Hõõru liha NOMU poultry maitseaine, õli, vahtrasiirupi (ja balsamiäädika) seguga ja lase maitsestuda 4 tundi. Pruunista liha pannil ja aseta eelkuumutatud ahju 200 kraadi juures, küpseta 15 min (liha sisetemperatuur peaks olema 50 kraadi). Tõsta liha ahjust, kata fooliumiga ja oota 15 min serveerimisega.

• kui kasutad väikesi fileesid (kuni 200 g), piisab ainult kui praed fileed mõlemalt küljelt 2 min pannil
• NOMU ja Belazu võrratud tooted saadaval Tallinna Kaubamaja ja Stockmanni toidupoodides.

Metsik jaanalind

6-8 inimesele

1 kg jaanalinnuliha
2 spl NOMU Aafrika maitseainesegu
3 spl Belazu oliiviõli
1-2 spl ingverimett
ühe väikse sidruni mahl

Sega oliiviõli, vedel mesi, sidrunimahl ja Aafrika maitseainesegu ning hõõru sellega liha, lase marineerida 4 tundi. Pruunista liha pannil ja aseta 200 kraadini kuumutatud ahju ning küpseta 15 min. Tõsta ahjust, kata fooliumiga ja lase chillida 15 min enne serveerimist.

• kui kasutad väikesi fileesid (kuni 200 g), piisab ainult kui praed fileed mõlemalt küljelt 2 min pannil
• NOMU ja Belazu võrratud tooted saadaval Tallinna Kaubamaja ja Stockmanni toidupoodides.

Jaanalinnuliha
Jaanalinnuliha hõrgult vürtsise kastme ja suviste köögiviljadega

Eksootiline hakklihavorm

8-le inimesele

1 suur viil valget saia
250 ml vahukoort
1 kg jaanalinnu hakkliha
erinevat pipart vastavalt maitsele
125 g kuivatatud aprikoose, hakitud peeneks
125 g hakitud pistaatsiapähkleid
15 ml puuvlija chutney´t
25 ml sidrunimahla
10 ml curry puudrit
5 ml kurkumit
10 ml soola
2 muna

Leota sai piimas. Sega maitseained, muna, leotatud sai ja teised ained hakklihale, ja klopi hakklihamass läbi. Lisa ka koor ja sega kõik korralikult tihedaks massiks. Kuumuta ahi 200 C. Pane lihamass õlitatud vormi, vajuta peale soovi korral kaunistuseks viilutatud šampinjone ja pintselda õliga. Küpseta praeahjus umbes 50 min – 1 tund. Kuni pealt on pruunikas.

Mündimarinaad jaanalinnnulihale

10 ml soola
rohelist pipart, musta pipart
10 ml sinepipulbrit
125 ml sidrunimahla (või valget veini v valget veiniäädikat)
1 küüslaugu küüs, purustatud
5 ml riivitud sidruni koort
30 ml värskeid peeneks hakitud piparmündi lehti
(olen lisanud ka piparmündi zeleed, u 2 – 3 spl)
125 ml õli
10 ml suhkrut
umbes 1 kg liha kohta

Sega marinaadi ained ja marineeri liha vähemalt 4 tundi kuni üleöö. Marinaadid sobivad nii grillimiseks, kui ka paksupõhja v soontega pannil praadimiseks.

Mee-jaanalind stir-fry

6-le inimesele

45 ml sojakastet
30 ml vedelat mett
15 ml dry cherry
5 ml värsket ingverit
10 ml maisijahu
500 g jaanalinnu fileed, õhukeseks viilutatud
30 ml õli
1 sibul, ketasteks
2 purust küüslaaugu küünt
4 porrut
1 punane paprika
1 kollane paprika
1 apelsini nahata sisu

Valmista marinaad, vala lihale ja lase 4 tundi marineerida. Viiluta köögiviljad. Kuumuta wok-pann, pruunista liha portsjonite kaupa, et ei jahutaks panni ja tõsta kõrvale. Woki kiirelt köögiviljad, lisa liha ja serveeri. Serveeri nuudlite või riisiga.

Jaanalinnuliha mandariinidega

4-6 inimesele

500 g jaanalinnufilee
5-7 ml looma puljongipulbrit
1 apelsini mahl ja riivitud koor
60 ml medium-cream sherry
15 ml (1 spl*) mett
värskelt jahvatatud musta pipart
30 ml oliivioli
2 suurt mandariini

Hõõru liha puljongipulbri v soolaga. Sega apelsini mahl ja koor, sherry, mesi ja must pipar. Vala marinaad lihale nii, et see kataks liha ja lase marineerida kuni 1 tund. Soojenda ahi 200 kraadini.
I variant (sobib ka juhul kui kasutad filee asemel steiki)– vota liha marinaadist ja pruunista kuumutatud pannil õlis kõrgel kuumusel (hoia siiski et ei läheks kõrbema), keerates ühtlaselt külge, kokku 5 min.
Aseta liha praeahju, küpseta 10 min. Kasta vajadusel marinaadiga, lisa mandariini segmendid ja küpseta veel 5 min v kuni medium-rare.
II variant – vala õli küpsetuspannile v –nõusse ja kuumuta õli praeahjus 1 – 2 minutit. Võta liha marinaadist ja aseta kuuma õli sisse. Küpseta u 10 min. Kasta marinaadiga ja lisa mandariini segmendid ning küpseta veel 10 min v kuni medium-rare.

Jaanalinnufilee retseptid Ingrem Raidjõe kokaraamatust

jaanalinnufilee carpaccio
Ingrem Raidjõe jaanalinnufilee carpacciot valmistamas. Foto: Seljamaa Fotostuudio

Jaanalinnuliha on punane, rasvavaba liha, ühteaegu delikaatne ja metsiku maitsenüansiga. Hõrgu jaanalinnufilee austajad sõidavad rõõmuga seda nautima meie õhtusökidele Nautse Mihkli talus. Jagame ka teiega retsepte jaanalinnuliha valmistamiseks.

Jaanalinnufileest carpaccio on puhas ja kirglik toit – klassika Itaalia köögist. Ingremi maitse järgi sobivad õhukeselt viilutatud toorele jaanalinnulihale maitsestavaks kastmeks kõige paremini portvein ja hea oliiviõli, mis seovad liha ürtide j, soola ning pipraga. Maitsetpikendab salat mõnusalt mõrkja rukolaga ja viil krõbedat ciabattat.

Ingrem Raidjõel on valminud imekaunis kokaraamat Meite Maitsev Muhu, kus võimalik leida retsepte ka jaanalinnulihast. Järgnevad retseptid ongi pärit seal raamatust.

Jaanalinnufilee carpaccio

6le inimesele
500 g Jaanalinnufilee
Oliiviõli
Sinep
Sool
Must pipar
Värsked maitseürid nt tüümian, petersell, majoraan
Kvaliteetne punaveiniäädikas või sidrunimahl
Parmesan
SALAT
1 osa Erinevad salatilehed
1 osa Rukola
6 tk Redis
3 spl Oliiviõli
1 spl Värskelt pressitud sidruni mahl
1 tl Mesi
Sool
Must pipar
Basiilikulehed
100 g Parmesan

Valmistamine

Rulli filee tugevalt toidukilesse ja pane umbes tunniks sügavkülma, et liha täielikult taheneks. Lõika fileest terava noaga õhukesed viilud. Pintselda taldrik oliiviõli ja sinepiga ning aseta sinna ühekordse kihina jaanalinnuviilud. Maitsesta soola ja pipraga, puista peale hakitud ürte, nirista üle punase veini äädika ja õliga. Soovi korral pintselda liha ka pealt sinepiga. Raputa carpaccio’le parmesanilaastud. Lase roal enne serveerimist 15 minutit maitsestuda.

Viiluta redised või lõika peenteks ribadeks. Soovi korral võid need pooleks tunniks panna sidrunimahla ja meega maitsestatud jääkülma vette karastuma. Sega valmis salatikaste: õli, sidrunimahl, mesi, maitseained ja basiilik. Pese ja kuivata salatilehed ja rukola, lisa rediseviilud ja parmesanilaastud ning nirista üle salatikastmega

Jaanalinnuliha carpaccio
Jaanalinnuliha carpaccio. Foto: Seljamaa Fotostuudio

Kuumal pannil röstitud jaanalinnufilee kreegikastme, kartuli-spinatitambi ja porgandi-kaalikaribadega 

6-le inimesele

6 tk Jaanalinnufileest medaljon
Tüümian, piprarohi, punane basiilik, lehtpetersell
Must ja roheline pipar
Oliiviõli
KARTULI-SPINATITAMP
600 g Kartulid
Sool
60 g Šalottsibul
2 tk Küüslauguküüs
200 g Värsked spinatilehed
2 spl Taluvõi
Sool
Muskaatpähkel
90 ml Rõõsk koor 35%
PORGANDI-KAALIKARIBAD
200 g Porgand
240 g Kaalikas
3 cm Värske ingveri jupp
60 ml Apelsinimahl
20 g Mesi
Rapsiõli
KASTE
300 ml Portvein
300 ml Hapukas kreegipüree
1 tk Rosmariinioks
Sool
Must pipar
90 g Taluvõi

Valmistamine

Hõõru jaanalinnufilee hakitud ürtide, jahvatatud musta ja rohelise pipra ning oliiviõliga ja jäta maitsestuma.

Keeda kooritud ja pestud kartulid soolaga vees pehmeks, auruta kuivaks ja pressi läbi kartulipressi või sõela. Koori sibul ja küüslauk, haki mõlemad peeneks. Pese spinatilehed, vajadusel eemalda rootsud, ja haki peenemaks. Kuumuta sibul võis klaasjaks, lisa küüslauk, kuumuta madalal tulel. Lisa spinat, tõsta kuumust ja passeeri mõni minut. Lisa sool, riivitud muskaatpähkel ja rõõsk koor ning keeda mõnusa konsistentsi tekkimiseni. Lisa kartulipüree spinatile ja sega läbi. Maitsesta.

Lõika kooritud ja pestud porgandist ja kaalikast 8 cm ribad. Koori ingver ja lõika peenteks ribadeks. Prae pannil kuumas õlis porgand, kaalikas ja ingver, lisa meega segatud apelsinimahl, kuumuta, kuni vedelik on aurustunud ning porgand-kaalikas küpsenud, kuid siiski krõmpsud.

Kastme valmistamiseks keeda portvein kreegipüreega kokku. Lisa rosmariinioks. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Lisa pehme või.

Kuumuta ahi 170 kraadini. Tõsta liha 15 minutit enne valmistamist toatemperatuurile. Vajadusel anna lihaportsudele soovitud kuju kööginööri või hambatikkude abil. Rösti liha paksupõhjalisel pannil mõlemalt küljelt umbes 3 minutit, pruunista ka küljed. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta liha 5 minutiks ahju järelküpsema

Jaanalinnuliha
Jaanalinnuliha. Foto: Seljamaa Fotostuudio

Veel retsepte jaanalinnulihast leiate ka meie teisest postitusest Jaanalinnuliha retseptid